DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
5 V 2025 r Poniedziałek |
Makaron gwiazdki na mleku(1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło (7) 8g, szynka wiejska (1,6,8) 20g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) 30g, pomidor 20g, rukola, herbata owocowa 150 II śniadanie : mandarynka |
Zupa kalafiorowa (1,3,7,9)220ml ( włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy), pierś z kurczaka w sosie pomidorowym(11) 60g, ryż brązowy 150g, surówka colesław100 g, fasolka szparagowa, napój cytrynowo – miętowy 150ml |
Deser z kaszy manny z pieczonymi gruszkami (1,3,7)
|
6 V 2025 r Wtorek |
Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, serek wiejski (7) 30g, indyk pieczony (1,6,8) 20g, ogórek świeży 20g, szczypiorek 10g papryka 20g, kiełki II śniadanie : banan |
Zupa kapuśniak (7,9) 220ml ( włoszczyzna, por, kapusta kwaszona, ziemniaki, przyprawy), makaron spaghetti bolognese 180 g (1,3) (szynka b/k, wołowe b/k, przyprawy, przecier pomidorowy, sałata w sosie vinegret 100 g, kompot owocowy150 ml |
Kisiel domowy truskawkowy (1,5, ) 150 ml (mąka ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy), wafle ryżowe
|
7 V 2025 r Środa |
Płatki jaglane na mleku na mleku(1,7) 150ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło(7) 8g, ser żółty(7)20g, kiełbasa żywiecka (1,6,8) 20g, sałata 10g, ogórek świeży 20g, papryka 10g II śniadanie : gruszka |
Zupa solferino(9) 220ml( włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek mrożony, przyprawy, przecier pomidorowy), pulpet cielęcy w sosie koperkowym 60 g ( cielęcina, jaja, bułka sucha, cebula, przyprawy) (1,3), ziemniaki 150g (1), surówka wiosenna z jogurtem100 g (3,7), marchewka z groszkiem 80g, kompot z owoców mrożonych 150 ml. |
Crumble z jabłkiem i płatkami owsianymi (1,3) 100 g (płatki owsiane, cukier, jabłka, cynamon, mąka, cukier waniliowy, masło) |
8 V 2025 r Czwartek |
Kakao na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 10g, polędwica sopocka (1,6,8) 20g, jajko gotowane (3) 25g, miód, pomidor, rukola, ogórek świeży, herbata z cytryną150ml II śniadanie : melon |
Zupa szpinakowa (7,9) 220ml ( włoszczyzna, ziemniaki, szpinak mr, śmietana, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3) 100g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), kasza gryczana biała150g (1,3), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 80g, bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml |
Bułka z masłem (1,7), szynka wędzona (1,3,9,10), papryka, ogórek świeży, roszponka, herbata z cytryną 150 ml
|
9 V 2025 r Piątek |
Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, ser mozzarella (7) 20g, szynka drobiowa (1,6,8) 20g, pomidor 20g, papryka 10g, sałata 10g, kiełki II śniadanie : jabłko |
Zupa krupnik 220 ml ( włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy), filet z łososia z pieca (1,3,4) 60g ( filet z łososia, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z czerwonej kapusty100g, kompot z owoców mrożonych 150 ml |
Jogurt naturalny z wiśniami (1,7) 150ml, chrupki kukurydziane |
* Jadłospis może ulec zmianie
* Woda do każdego posiłku
ALERGENY
NR | GRUPA ALERGENÓW | WYSTĘPOWANIE |
1 | ZBOŻA zawierające GLUTEN | Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego) |
2 | SKORUPIAKI | Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek |
3 | JAJA | Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja |
4 | RYBY | Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby |
5 | ORZECHY ZIEMNE | Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik |
6 | SOJA / ziarno sojowe | Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję |
7 | MLEKO | Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego |
8 | ORZECHY z drzew orzechowych | Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy |
9 | SELER | Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler |
10 | GORCZYCA | Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę |
11 | SEZAM | Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam |
12 | DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l | Owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego |
13 | ŁUBINY | Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach |
14 | MIĘCZAKI | Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza |