P237

 

 

 

   Godło RP   logo BIP 2

logo tłumacza migam2  aps logo   logo uw

logo facebook

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

5 V 2025 r

Poniedziałek

Makaron gwiazdki na mleku(1,7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło (7) 8g, szynka wiejska (1,6,8) 20g, twarożek      z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) 30g, pomidor 20g, rukola, herbata owocowa 150

II śniadanie : mandarynka

Zupa kalafiorowa (1,3,7,9)220ml ( włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy), pierś z kurczaka         w sosie pomidorowym(11) 60g, ryż brązowy 150g, surówka colesław100 g, fasolka szparagowa, napój cytrynowo – miętowy 150ml

Deser z kaszy manny                  z pieczonymi gruszkami (1,3,7)

 

 

6 V 2025 r

Wtorek

Mleko gotowane (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, serek wiejski (7) 30g, indyk pieczony (1,6,8) 20g, ogórek świeży 20g, szczypiorek 10g papryka 20g, kiełki

II śniadanie : banan

Zupa kapuśniak (7,9) 220ml ( włoszczyzna, por, kapusta kwaszona, ziemniaki, przyprawy), makaron spaghetti bolognese 180 g (1,3) (szynka b/k, wołowe b/k, przyprawy, przecier pomidorowy, sałata w sosie vinegret 100 g, kompot owocowy150 ml

Kisiel domowy truskawkowy   (1,5, ) 150 ml (mąka ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy), wafle ryżowe

 

7 V 2025 r

Środa  

Płatki jaglane na mleku na mleku(1,7) 150ml, pieczywo pszenne i razowe(1) 40g, masło(7) 8g, ser żółty(7)20g, kiełbasa żywiecka (1,6,8) 20g, sałata 10g, ogórek świeży 20g, papryka 10g

II śniadanie : gruszka

Zupa solferino(9) 220ml( włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek mrożony, przyprawy, przecier pomidorowy), pulpet cielęcy w sosie koperkowym 60 g     ( cielęcina, jaja, bułka sucha, cebula, przyprawy) (1,3), ziemniaki 150g (1), surówka wiosenna z jogurtem100 g (3,7), marchewka z groszkiem 80g, kompot z owoców mrożonych 150 ml.

Crumble z jabłkiem i płatkami owsianymi (1,3) 100 g (płatki owsiane, cukier, jabłka, cynamon, mąka, cukier waniliowy, masło)

8 V 2025 r

Czwartek

Kakao na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 10g, polędwica sopocka (1,6,8)   20g, jajko gotowane (3) 25g, miód, pomidor, rukola, ogórek świeży, herbata z cytryną150ml                                                            II śniadanie : melon

Zupa szpinakowa (7,9) 220ml ( włoszczyzna, ziemniaki, szpinak mr, śmietana, przyprawy), gulasz wieprzowy (1,3) 100g ( szynka b/k, cebula, przyprawy), kasza gryczana biała150g (1,3), surówka z ogórka kwaszonego i papryki 80g, bukiet warzyw 80g, kompot z owoców mrożonych 150ml

Bułka z masłem (1,7), szynka wędzona (1,3,9,10), papryka, ogórek świeży, roszponka, herbata z cytryną 150 ml

 

9 V 2025 r

 

Piątek

Kasza kukurydziana na mleku (7) 200ml, pieczywo pszenne i razowe (1) 40g, masło (7) 8g, ser mozzarella (7) 20g, szynka drobiowa (1,6,8) 20g, pomidor 20g, papryka 10g, sałata   10g, kiełki

II śniadanie : jabłko

Zupa krupnik 220 ml ( włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy), filet z łososia z pieca (1,3,4) 60g   ( filet z łososia, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z czerwonej kapusty100g, kompot             z owoców mrożonych 150 ml

Jogurt naturalny                          z wiśniami (1,7) 150ml,

chrupki kukurydziane


* Jadłospis może ulec zmianie 

* Woda do każdego posiłku

 

ALERGENY

NR GRUPA ALERGENÓW WYSTĘPOWANIE
 1 ZBOŻA zawierające GLUTEN Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna, jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony, naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa, kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne, inne produkty zawierające gluten, (oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)
 2 SKORUPIAKI Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
 3 JAJA Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów, panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja
 4 RYBY Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty zawierające ryby
 5 ORZECHY ZIEMNE Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki ziemne i inne produkty zawierające ten składnik
 6 SOJA / ziarno sojowe Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane, inne produkty zawierające soję
 7 MLEKO Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada, lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka krowiego
 8 ORZECHY z drzew orzechowych Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan, kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie, piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty z zawierające orzechy
 9 SELER Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler
 10 GORCZYCA Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe, marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę
 11 SEZAM Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne produkty zawierające sezam
 12 DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l Owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
 13 ŁUBINY Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
 14 MIĘCZAKI Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza